Köpa lägenhet eller hus
Många svenskar har upptäckt Costa del Sol och detta fina semesterparadis. Därför är det många som har flyttat dit ner eller investerat i en semesterbostad där nere. Tänk att kunna bo i detta paradis under hela året eller att välja solkusten under den mörka perioden som vi har i Sverige. Fuengirola är den stad där det bor mest svenskar. Där finns svenskrestauranger, Svenska kyrkan, Svenska skolan m.m.
Det är inte alltid så lätt att köpa en bostad i ett annat land i och med att både språket, lagar, kulturer, administration m.m. skiljer sig åt. Det kan då vara bra att få hjälp med detta av mäklare som vet alla regler och rutiner. Du hittar en lista över mäklare på Costa del Sol här. Det är viktigt att man har en juridisk assistans genom hela denna process och att man planerar alla stegen i god tid. För att få juridisk hjälp brukar kostnaden vara 1 % av köpeskillingen plus IVA (21 %). Man ska upprätta ett privat köpekontrakt där alla eventuella klausuler och villkor för betalning ska skrivas in och klargöras. Mäklarna har även väldigt bra koll på områden, läget, standarden och vad samfälligheten har för ekonomi. Det är ett stort viktigt beslut att köpa en fastighet.
Tinga fastigheten
När man har hittat en fastighet ska man betala en reservationsavgift på ca 3000 till 5000 euro för att ta bort fastigheten från marknaden. Fastigheten är då borta från marknaden under en reservationsperiod då dokument från fastighetsregistret hämtas för att se så att alla uppgifter stämmer. Det är viktigt att man har tillgång till dessa pengar och kan betala dem snabbt. Om du inte har pengarna kan du gå miste om affären och någon annan hinner lägga pengar före dig.
Lån
I Spanien kan man låna till sitt bostadsköp i vilken bank som helst. Bankerna skiljer inte på utländska eller inhemska köpare av bostad. I normala fall lånar man 50-70% av bostadens pris. Det innebär att man i praktiken måste ha minst 30 % av bostadens pris i kontantinsats. Tar du lån i Sverige kan det hända att bankerna inte godkänner den utländska fastigheten som säkerhet för lånet. Här kan du jämför olika svenska lån ifall du väljer den vägen.
Besiktning av fastighet
När man ska köpa en fastighet är det viktigt att man anlitar en besiktningsman. Det ska vara en godkänd ”aparejador”, spansk besiktningsman och teknisk arkitekt. Kostnaden på detta brukar variera beroende på hur stor fastigheten är. Ett prisexempel skulle kunna vara för en lägenhet på 75 m2 ungefär 350 euro plus IVA (21 %).
Köpekontrakt
När man tillslut har beslutat sig för vilket objekt man vill ha skriver säljaren, du och mäklaren ett köpekontrakt. Där skriver man in pris och tillträdesdatum. I och med att kontraktet skrivs betalar man även en handpenning och detta brukar ligga på 10 % av köpeskillingen. Om man inte fullföljer köpet får man inte tillbaka pengarna för handpenningen.
Moms
Man betalar även moms på fastigheter som man köper. En nyproducerad fastighet får man betala 10 % moms för och då får man även betala en stämpelskatt på 1,5 %. Köper man en begagnad bostad betalar man en transferskatt på 8-10 % av köpeskillingen och då betalar man ingen stämpelskatt.
NIE-nummer
Utlänningar som köper bostad i Spanien måste ha ett NIE- nummer som är ett sorts personnummer för utlänningar i Spanien. Detta är ett krav, annars får man inte skriva under köpekontraktet, öppna ett bankkonto och inte heller kontraktera el och telefon. Denna ansökan kan man lämna in personligen eller via ett ombud.
Lagfartskostnader
Hos en auktoriserad Notarie utfärdas alltid lagfarten. Då sker även slutbetalningen och man gör en provisorisk lagfart, Nota Simple, innan man får den officiella. Kan man inte själv närvara finns det möjlighet att låta din advokat få fullmakt att underteckna lagfarten. Denna enkla lagfart kan man använda för att teckna abonnemang för el, vatten och telefon. Det tar några månader innan man får den officiella lagfarten, en ”escritura”, på fastigheten. Samma dag som lagfarten skrivs under får man tillgång till lägenheten. Kostnaden för att få en lagfart beviljad betalar köparen. Notarien tar ut en fast tariff och det är ungefär 0,5 % av köpeskillingen. När allt är klart skrivs fastigheten in i statligt och kommunalt fastighetsregister. Kostnaden för detta får köparen betala och den är beroende av fastighetens taxeringsvärde och utgör ungefär 0,5 %.
Övriga kostnader
Det kan även tillkomma en del kostnader för att ansluta och koppla in vatten, el, gas, telefon, larm m.m. När det gäller vanliga ägarbyten är kostnaderna lägre än vad det gäller vid nybyggnation. Tänk som sagt på att det är viktigt att ha en advokat eller jurist med dig vid ett bostadsköp i utlandet det är inte lätt att själv tolka alla lagar och regler. Även lagar, regler och kostnader kan ändras med tiden och detta har advokaterna och juristerna bra koll på.
Löpande kostnader
Äger man en fastighet i Spanien ska man betala en årlig kommunal fastighetsskatt som beräknas på fastighetens skattemässiga värde. För en lägenhet på 100 m2 brukar man ungefär få betala 500 euro per år. Det är smidigt att ha en automatisk överföring på detta via en spansk bank. Man kan också vara tvungen att betala en avgift för renhållning. Detta betalas två gånger per år. Nästan alla lägenheter och villaområden i Spanien ingår i bostadsföreningar eller samfälligheter. Det kan då vara väldigt viktigt att innan man köper kolla upp föreningens ekonomi och även hur stor avgiften till föreningen är. Avgiften är beroende av hur stor fastigheten är, hur många medlemmar som är med i föreningen och vilken nivå skötseln ligger på. Föreningen ansvarar för alla kostnader som gäller gemensamhetsytor, exempelvis swimmingpool, grönytor, gatubelysning m.m.
Kostnader för vatten, el och hemförsäkring får man också räkna med att betala. Dessa kostnader beror då givetvis på hur mycket man använder bostaden. Det kan vara bra att ha dessa kostnader på autogiro så att man slipper missa att betala dessa räkningar. Man får även betala andra kostnader så som för telefon, internet, tv och larm. Här är det också bra att kolla upp de olika leverantörerna för att få det bästa för pengen. Det finns ingen tv-licens i Spanien och många kanaler sänder gratis i digital HD-format. Vill man ha ett larm kan det vara bra att känna till vad det finns för olika leverantörer. Mäklare har ofta bra kontakter med olika leverantörer och kan hjälpa till på vägen.