Hyrbil i Malaga
Ett bra sätt att ta sig runt på Costa del Sol är att hyra en bil. Kommer du med flyg till Malagas flygplats finns det en massa olika firmor som hyr ut bilar där. Att hyra bil vid flygplatsen är det smidigaste sättet. Något som kan vara bra att tänka på är också att du redan hemifrån kan hyra den bil du sedan kommer ha när du kommer till Malaga. Du finner de internationella biluthyrningsfirmorna som Avis, Europcar och Hertz, men även lokala företag som Sixt, Autos lido och Goldcar vid flygplatsen. Innan man hyr en bil kan det vara bra att kolla upp om de har en åldersgräns. Alla firmor hyr inte ut till personer i vilken ålder som helst. Det kan vara svårt att veta exakta slutpriset på den bil man hyr eftersom att deras prissättning är svår. Några av firmorna har låga hyror från början men när man slutligen har lagt till alla tillval man måste ha kan det bli ett väldigt dyrt pris. Vissa firmor har tillval inkluderat i priset vilket andra tar ut extra betalt för. Ibland kan dessa tillägg dyka upp när man redan skrivit på hyresavtalet och ska hämta ut bilen, så försök att kontrollera detta innan du bokar bilen för att kunna eliminera otrevliga överraskningar.
Jämför priser på hyrbilar
Via rentalcars.com får man en utmärkt överblick över alla hyrbilskedjornas priser. Testa tjänsten här nedan.
Försäkring
Det kan vara viktigt att kolla upp vad det är för olika försäkringar som gäller när du hyr en bil. Om det händer något med bilen kan det annars bli väldigt dyrt. Det kan vara svårt att få fram information på hyrbilsföretagens hemsidor och du kanske måste kolla på många olika ställen innan du hittar rätt information. Det är först när du hämtar ut bilen som du får reda på alla detaljer. Det kan vara onödigt att betala för en försäkring som du inte behöver eller en som du redan har betalat för. Det viktigaste är att få reda på vad det kommer bli för kostnad för dig om det blir en skada på bilen. Kolla gärna igenom bilen när du hämtar ut den så att du vet vad det finns för skador från början. Det kan även vara bra att ta ett kort på skadan så att du har bildbevis. Se till att de skriver ner på kontraktet vilka skador det är på bilen från början. Det är inte roligt att bli anklagad för en skada som man inte har gjort. Resan blir då lite dyrare än vad man har tänkt sig.
Kostnader och tillval
När man hämtar ut sin hyrbil reserveras ett belopp för deposition på ditt kreditkort. Pengarna finns då på ditt konto, men du kan inte använda dem. Pengarna släpps när du har lämnat tillbaka bilen. Det krävs alltså att man har ett kreditkort för hyra bil. Är det fler som ska köra ska man meddela detta. Om man gör ändringar på bokningen i efterhand kan hela bokningen göras om på nytt och andra regler kan börja gälla. Boka gärna barnstolar och takräcken mm. i förväg så att du är då säker på att detta finns och kan börja din resa i lugn och ro. Händer det något med bilen under resan kan det vara bra att veta vart man ska ringa, så detta är värt att kolla upp. Det kan även vara bra att kolla bensinmätaren på bilen när man hämtar ut den för att se att den är fulltankad. Innan man lämnar tillbaka bilen tankar man den fullt om det inte är så att full tank ingår i det avtalade priset. Det kan i vissa fall (mindre vanligt men kan förekomma) vara så att bilen hyrs ut med nästan tom tank.
Det kan vara bra att vara ute i god tid när man lämnar tillbaka bilen, man kan köra fel eller det kan vara många som ska lämna tillbaka bilar samtidigt. När du har lämnat tillbaka bilen kan du i efterhand bli skyldig att betala avgifter för saker som du själv har slarvat med. Du kanske inte har tankat bilen fullt eller lämnat tillbaka bilen för sent m.m. Om bilen skulle ha fotograferats av en kamera för att du brutit mot en trafikregel måste bilfirman lämna ut vem som hyrt bilen. Då tillkommer det en administrationskostnad som du får betala. Och sedan tillkommer ju även bötern för det trafikbrott man gjort sig skyldig till. Om du har vållat skador på bilen är det viktigt att begära ett kostnadsförslag från verkstaden innan beloppet dras. Oftast har hyrbilsfirmorna färdiga prislistor för olika skador och du kan ha svårt att hävda din rätt i fallet.
Köra bil på solkusten
Att köra runt själv och hitta på Costa del Sol är inga bekymmer. En bra karta kan vara bra att ha med sig om man aldrig har varit där förut. Har du tänkt att köra runt i städerna är även en stadskarta bra att ha med sig. GPS kan man förstås hyra också. Om du kör inne i städerna kan det vara lite stressigt. Spanjorerna parkerar gärna på höger körfält och sätter bara på varningsblinkersen så man får se upp. Skyltningen i städerna kan vara lite lurig i och med att skylten ofta dyker upp i korsningen när man skulle ha svängt. Men det finns många rondeller så det är lätt att vända och köra tillbaka om man hamnar för långt bort. N-340 eller A-7 heter den stora väg som går längst kusten och genom städerna där. Påfarterna till denna väg är väldigt korta och man behöver vara riktigt uppmärksam i och med att den oftast är väldigt trafikerad. Ska man åka långa sträckor utmed kusten är det mycket smidigare att ta AP-7 vägen som är en betalväg. Denna väg är betydligt lugnare och påfarterna är bättre. Men här har de dock vägtullar då man får stanna och betala några euro, antingen med sitt betalkort eller kontant. Parkeringar i städerna är också svårt att få tag på då gatorna är små och vissa enkelriktade. Lättast är det då att hitta ett parkeringshus, men här kostar det en slant att parkera. Max tillåten alkoholhalt i Spanien och på Costa del Sol är 0.5 promille så var noga med att inte överskrida det då det är riktigt höga böter, från 1000 euro och uppåt. Det kan vara en god idé att ta med en alkomätare ner.
Det vanliga svenska körkortet fungerar lika bra i Spanien eftersom att de är med i EU. Bensinpriserna ligger ungefär på samma nivå som i Sverige. Något som är viktigt att tänka på är att det är absolut förbjudet att prata i telefon när man kör bil i Spanien, så mobilen får man överlåta till passagerarna om man har några med sig. Annars får man stanna innan man ringer eller svarar i telefonen. På Costa del Sol behöver man inte ha halvljuset på när man kör bil dagtid. I tunnlarna ska man däremot sätta på ljuset och sedan stänga av när man kommer ut ur tunneln igen.