Spansk mat
I Spanien har man lite senare vanor än i Sverige vad det gäller mattider. Både lunchen och middagen serveras senare och man får helt enkelt anpassa sig efter spanjorernas vanor. Lunchen serveras ca 13.30- 15 och middagen från kl 20.30. Men det är heller inga konstigheter att gå och beställa middag kl 23.00. Spanjorernas största måltid intas vid lunch och då kan de beställa in flera rätter och även vin till maten. När de senare äter middag tar de oftast någon lättare maträtt så som exempelvis tapas eller lite plockmat. Men i Spanien serverar restaurangerna givetvis även vanliga maträtter till middagen.
Paella
Paella anses i allmänhet vara Spaniens nationalrätt, men detta är inte något som spanjonerna håller med om, de betraktar nämligen paellan som en regional Valencia maträtt. Denna risrätt har i denna moderna form sitt urprung från Albufera lagunen.
Detta är en kustlagun som ligger i Valencia på den östra kusten av Spanien. Paellan betraktas av Valencians som en av deras identifieringssymboler. Det finns treolika typer av paella som är de mest kända och det är Valenca paella, skaldjur paella och blandad paella. Valencia paella består av vitt ris, gröna grönsaker, kött (kyckling eller kanin), mark sniglar, bönor och kryddor så som saffran, rosmarin och ibland även citron. Man kan även lägga till valfria ingredienser som peppar, kronärtskocka och kycklinglever. Om man tittar på skaldjurspaellan så ersätter man köttet med skaldjur och tar bort bönor och gröna grönsaker. I den blandade paellan gör man som namnet säger, man blandar alltså olika landdjur, skaldjur, grönsaker och ibland även bönor. Det finns även fler recept på olika paella.
Tapas
Tapas är ju en viktig del av Spaniens matkultur så man finner många tapasbarer i Spanien. Tapas är egentligen vilken maträtt som helst men den serveras i mindre portioner. Från allra första start var tapas en liten maträtt som serverades ovanpå drinken för att hålla borta drinken från smuts. Det är därför namnet heter tapas, det betyder lock. Enligt traditionen så ingår det en tapas med varje drink, men idag får man allt betala en del för sin tapas. Man behöver ha lite koll på de olika storlekarna på portionerna på tapasen. När det står ”racione” på menyn betyder det en hel portion, alltså en tallrik i vanlig storlek med det som man har beställt. Men beställer man en hel portion får man bara chansen att prova en rätt, och är man då kanske vara några fler att prova en sådan rätt kan man prova av varandra. Om man beställer in en ”medio” betyder det en halv portion. Beställer man istället in en ”tapa” så beställer man den allra minsta rätten. Vill man prova på en massa olika maträtter så är en Tapas det bästa allternativet. Men man behöver då beställa in flera olika rätter för att man ska kunna bli mätt.
Fisk
På stränderna utmed solkusten är det inte så ovanligt att man ser båtar liggandes på stranden där det grillas sardiner på spett över en öppen kolbädd. Dessa rostade fiskar kallas ”espeteros”. Traditionen att tillverka sardinerna på detta sätt går tillbaka till artonhundratalet och har bevarats framtill idag. Dessa grillade sardiner är en symbol för Malagas gastronomi. Det sägs att det bästa datumet för att äta sardiner sammanfaller med månaden som inte bär bokstaven ”R”. ”Amoragadores” kallas det när matlagning överförs från generation till generation. Fisk är en specialitet längs kusten. På restaurangerna serveras ett antal olika fiskrätter. Man använder ofta mycket olivolja vid tillagningen av fisken.
Skinka
Spanien är även känd för sin speciella skinka och det finns hur många varianter som helst att välja mellan. Det är ju lite roligt om man kan välja någon som man inte har provat tidigare. Den mest kända är den spanska lufttorkade skinkan som heter Jamòn serrano eller jamòn ibèrico. Sedan finns det en finare sort som heter pata negra eller jamòn ibèrico de bellota och dessa kommer från grisar som bara äter ekollon.
Det finns även en ost som heter Manchego som är väldigt smakrik. De serverar även en smakrik pepparkryddad chorizokorv som antingen är varm eller kall. Friterade små paket av skinka som rullas i ströbröd kallas Croquetas. Om du vill ha potatis med stark tomatsalsa eller med vitlöksmajonnäs heter det patatas bravas och patatas con aioli. I Spanien är det väldigt viktigt med bröd till maten.
Soppa
I Sverige är den Spanska soppan Gazpacho känd som Spaniens nationalrätt, men den kommer egentligen från Andalusien. När det är så varma sommrar är denna nerkylda soppa perfekt. Soppan består av tomat, gurka, paprika, vitlök, brödsmulor och olivolja. Man serverar oftast denna soppa i en tillbringare med is eller i ett glas. Det finns även en annan traditionell kall soppa som heter Ajo Blanco. Detta är en bra sommarsoppa. Man tillagar den på mandel, vinäger, salt, vatten och olivolja. Om man vill kan man även lägga till smaken av muscat druvor. Är det lite kallare väder kan man prova på att äta Sopa de pescado. Detta är en fisksoppa som man kryddar med tomat, vitlök och konjak.
Oliver
De Andalusiska oliverna har en väldigt hög kvalitet och det är inte bara själva frukten utan även deras speciella dressing som man häller över oliverna. Det finns ett speciellt recept som har hållt sig även från morisk tid. Man ska använda ingredienserna kummin, vild mejram, rosmarin, timjan, lagerblad, vitlök och fänkål. Det finns även många olika sorters oliver så som, drottningens oliver, feta oliver, manzanilla och pärlan från Guadalquivir som är en svart oliv och växer i Sevilla.
Dryck
Ordet cerveza betyder öl och är ett vanligt ord man lär sig när man kommer till Spanien. De allra vanligaste flaskölen är San Miguel och Cruzcampo. Dessa öl kan du välja i olika storlekar där ”Quinto” är 25 cl och ”tercio” är 33 cl. Man kan även beställa fatöl på 25 cl som heter ”una cana” och 30 cl ”un tubo”. I Spanien är inte Andalusien den mest kända vinregionen, men de har en del viner härifrån med. Malaga har ett eget vin som görs från Moscatel- och Pedro Ximenez –druvor och vinet blir mörkt och sött. Om man vill ha ett glas av husets vin så heter ett glas ”una copa” och husets vin ”vino de la casa”.
Den lilla staden Jerez i Cadizregionen som ligger väster om Gibraltar har gett namn åt drycken sherry. Sherry är ofta ett ganska torrt starkvin men i dagens läge finns det även en sötare variant. När det står ”fino” är det den torraste varianten. Spaniens största tillverkare av konjak är Andalusien och de kommer från sherry- bodegas runt omkring Jerez.
I Spanien dricker man oftast varm choklad som en efterrätt och gärna till något bakverk. I Spanien är det oftast en varm kopp med smält choklad, väldigt söt och mättande och helt annorlunda än vad vi i Sverige är vana vid. Kaffe i Spanien är oftast det samma som i Sverige med undantaget att det är lite starkare. Beställer du ”cafè con leche” så får du en kaffe med hälften mjölk och ”cortado” är en liten espresso med ett par droppar mjölk. Vill man ha en espresso där det inte finns någon mjölk ska man beställa en ”solo”.
Sangria är också en dryck som man förknippar med Spanien men även med Portugal. För att tillverka en Sangria behövs vin, hackad frukt, ett sötningsmedel och en liten mängd av tillsatt konjak. Som hackad frukt kan man välja apelsin, citron, lime, persika, melon, bär, ananas, druvor, kiwifrukt och mango. Sötningsmedlet kan vara honung, socker, sirap eller apelsinjuice. Om man inte vill ha med konjak kan man istället välja Seltzer, Sprite eller Seven Up. I och med att man kan variera receptet på sangrian kan alkoholhalten variera och även smaken. Man kan även ha kolsyrad eller icke kolsyrad dryck. Vill man inte ha rött vin går det lika bra med vitt vin. Sangrian serveras ofta i stora kannor och med en träslev för att kunna få upp frukten ur botten.